Kategori Jämställdhet, Sparande

Investera jämställt så här

På fredag är det Internationella Kvinnodagen! Det firar vi tillsammans med Aktieinvest genom att Aktieinvest erbjuder fritt courtage om du väljer att köpa jämställda aktier från AllBrights gröna lista eller investera i Framtidsfeministens jämställda sparbox.

Välja aktier själv

Har du redan en investeringsstrategi idag kan du väva in jämställdhet i den. Jag utgår från bolag som har jämställd högsta ledning, det vill säga minst 40/60-fördelning. Detta har visat sig bidra till ökad lönsamhet.

AllBright släpper en rapport varje år. Hamnar bolaget på Gröna Listan, som du ser i bilden, betyder det att bolag har jämställd högsta ledning. Data från oktober 2018.

Hur jag väljer bolag till Framtidsfeministens jämställda portfölj

1. Jämställdhet i bolaget

Jag utgår från AllBrights gröna lista som rankar bolag efter jämställdhet i ledningen (minst 60%/40%), linjen och styrelsen samt bolag från mitt nystartade bolag Equalytics. Detta är den viktigaste parametern för mig då jämställda bolag är mer lönsamma (källa: PIIE) och presterar bättre på börsen (källa: McKinsey).

2. Utdelning

Många bolag delar ut delar av sin vinst till sina aktieägare. Detta kallas utdelning och ger dig något som kallas direktavkastning. Hur mycket bolagen delar ut kan du se på nordnet.se (sök på den aktien du är intresserad av, titta under fliken Bolagsfakta och sedan under rubriken Företagshändelser).

Som exempel så ger H & M ser. B dig 9,75 kr/aktie i utdelning i början av maj. Om du idag skulle köpa en H & M-aktie för 266 kr skulle du få tillbaka 9,75 kr i början av maj. Det motsvarar en direktavkastning på 9,75 kr / 266 kr = 3,7 % vilket är mycket bra om vi jämför med att de flesta bankerna just nu ger 0 % i ränta. Jag väljer aktier som har en utdelning kring 3 %. För utdelningen köper jag sedan fler aktier men du kan också välja att ta ut den i pengarna.

3. Lätt att förstå

För mig är det viktigt att bolaget är lätt att förstå. Jag vill köpa bolag som jag tror kommer att växa stadigt och som levererar ett värde till sina kunder. Förstår jag inte vad de gör kan jag inte heller bedöma om deras framtid är ljus eller inte. Jag bedömer detta genom att gå in på bolagets hemsida: är det lätt att förstå hur de tjänar sina pengar? Tror jag att produkten/tjänsten adderar värde till kunden och samhället? Tillverkar de något som jag inte tror på går företaget bort.

4. Historisk data

Jag vill investera i bolag som växer. För att komplettera bilden tittar jag också lite snabbt på historisk data.  Jag använder gratisversionen av sajten Börsdata som har snygga grafer och diagram. Under Utveckling tittar jag efter att omsättningen (total försäljning) och vinsten ökar samt att utdelningen är stabil eller ökar. Under Analysera tittar jag sedan på vinstmarginalen (företagets vinst i förhållande till omsättning) för att få en känsla för om företaget växer med bibehållen vinstmarginal. Historiken lägger jag dock minst vikt och tid på då det egentligen inte säger någonting om framtiden. Ingen kan spå in i framtiden!

5. Sprida i olika branscher

Sista steget är att sprida i minst 5 branscher för bra riskspridning.

Månadsspara i Framtidsfeministens sparbox via Aktieinvest

Framtidsfeministens jämställda sparbox går att månadsspara i (eller göra en engångsinsättning) via Aktieinvest. Det kostar 20 kr/månad oavsett hur mycket du sparar. Utdelningarna återinvesteras automatiskt utan extra kostnad.

Det fina med detta är att pengarna dras direkt från ditt konto med autogiro och aktierna köps automatiskt. Du kan månadsspara från 500 kr/mån.

Månadsspara i sparboxen

/Framtidsfeministen TwitterInstagram och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina egna aktieinnehav redovisas i Framtidsfeministens sparbox. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 

Viktig information

Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.