Avkastningsportföljen

Tidningen Aktiespararens Avkastningsportfölj vänder sig till dig som föredrar att låta ditt sparande växa främst genom utdelningsaktier och aktieutdelningar framför drömmar om stora börsklipp.

Spara i Avkastningsportföljen

Starta ett sparande i Avkastningsportföljen eller läs mer om vår tjänst Portföljspar.

Portföljens utveckling

Avkastningsportföljens utveckling

Portföljens index visar värdeutvecklingen för aktieportföljen innan avgifter och eventuella skatter är dragna. (Värdeutvecklingen efter avgifter och skatt beror bland annat på storleken på de enskilda affärerna och om portföljen finns i en traditionell depå, Investeringssparkonto eller en Kapitalförsäkrad depå.)

Aktier i portföljen

Aktier i portföljen från den 20/02 2020: 

Förändringar i portföljen i februari

Avkastningsportföljen haltar lite. Denna gång på grund av att hållbara Axfood slog följe med Lundin Petroleum som kände av det på bensinmacken förmildrande på marknaden, till följd av coronaviruset, vikande oljepriset ned till 55 dollar.

LUPE delar ut kvartalsvis i år och totalt 17,12 kronor motsvarande en direktavkastning på smakliga 5,7 procent.

Vinnaren denna gång blev Swedbank vars utdelningsförslag på 8,80 kronor var högre än väntat. Prima, upp 13 procent, var också SSAB vars utdelning på 1,50 ger måttfulla 4,5 procent. Inte dåligt men vi byter till fastighetsskötaren Coor som verkar i en konjunkturstabil, lågrisksektor och delar ut 4,40 kronor i april, vilket ger 5 procent.

Att Helena Helmersson klev fram som vd, Karl-Johan Persson steg upp som ordförande och Stefan Persson utgick ur styrelsen var en jättenyhet som togs emot positivt tillsammans med H&M:s bokslutsrapport där utdelningen på 8,75 kronor står fast.

Positivt på utdelningsfronten var också att Tele2 höjer den ordinarie utdelningen med 25 procent till 2,75 kronor gånger två och därtill en extra peng på 3,50 kronor. Kinnevik som numer ska leva helt på utdelningar från Tele2, och inte delar någonting vidare, inkasserar 1,7 miljarder kronor. Direktavkastningen på 6,2 procent är svårslagen. Den lätt sackande nykomlingen Intrum Justitia som delar ut 11 kronor gör det inte.

Totalt sett är avkastningsportföljen laddad för hög direktavkastning. Om det är rätt melodi 2020 återstår att se. 

Dag Rolander analyserar portföljerna i varje nummer av tidningen Aktiespararen. Läs mer om portföljerna där.

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust. 

Aktiespararnas andra portföljer

Vill du spara i någon av Aktiespararens andra portföljer?

Basportföljen >

Småbolagsportföljen >

Ökad avkastning med återinvesterad aktieutdelning

Läs mer om ränta på ränta-effektens påverkan din avkastning >