Portföljspar

Spara i färdiga aktieportföljer som sköter sig själva

Vi har tre färdiga aktieportföljer: Bas, Avkastning och Småbolag, alla sammansatta av tidningen Aktiespararen, som du kan spara i.

Aktieportfölj Bas

Basportföljen placerar i större bolag enligt Aktiespararnas gyllene regler.

Starta sparande >
Basportföljen

Aktieportfölj Avkastning

Aktieportfölj Avkastning innehåller bolag som förväntas ge höga utdelningar.

Starta sparande >
Avkastningsportföljen

Aktieportfölj Småbolag

Innehåller bolag på Stockholmsbörsens listor för små och medelstora bolag.

Starta sparande >
Småbolagsportföljen

Så här fungerar portföljerna

Fördelen med en att spara i en färdig aktieportfölj är att du får hjälp att välja ut vilka aktier du ska spara i. 

De tre portföljerna har olika inriktningar (se ovan) och finns med i varje nummer av tidningen Aktiespararen. En analytiker, anlitad av tidningen Aktiespararen, analyserar och väljer vilka aktier som ska ingå. Vid varje nytt nummer, kan en eller flera aktier bytas ut.

Vi ser till att din portfölj alltid innehåller samma aktier som tidningens portfölj.

Vi meddelar dig varje aktiebyte

Varje gång någon aktie byts ut skickar vi ett meddelande till dig via e-post. Det är för att du ska ha möjlighet att höra av dig till oss om du inte vill fortsätta spara i portföljen. Därför är det viktigt att vi har din mejladress.

Spara i en portfölj

Du sparar i en aktieportfölj med vår tjänst Portföljspar, på en specifik Portföljspardepå. En Portföljspardepå kan vara både ett Investeringssparkonto (ISK) eller en vanlig Aktie- och fonddepå.

På en Portföljspardepå hjälper vid dig med varje aktiebyte. Eftersom aktierna i en portfölj kan komma att bytas ut mot andra aktier kan det vara bra att ha sitt portföljsparande på ett konto eller en depå där man inte behöver deklarera för alla enskilda försäljningar. Investeringssparkontot (ISK) är ett sånt konto. Där slipper du deklarera för enskilda byten då kontot schablonbeskattas. Vill du inte ha hjälp med aktiebyten kan du spara i en portfölj på Aktie- och fonddepå. Då kommer inga omplaceringar att göras, utan du behåller aktier som har byts ut på din depå.

Månadsspara eller engångsköp

Du kan månadsspara i de tre portföljerna. Då blir köpen gjorda med automatik varje månad tolv gånger om året. Du kan själv ändra sparbeloppet via internetdepån om du kommer på att du vill spara mer varje månad. Det går också bra att göra engångsköp i portföljen.

Minsta belopp att investera i varje portfölj är 500 kronor.

Återinvestering av aktieutdelningar

Aktieutdelningar från bolagen i portföljen återinvesteras automatiskt åt dig i det utdelande bolaget, utan courtage. 

Spara till ett barn

Du kan spara i de olika aktieportföljerna till ett barn. Fyll i blanketten och skicka den till oss för att komma igång.  

Ingen förvaltningsavgift 

Vi tar inte ut någon procentuell förvaltningsavgift för att din portfölj följer den modellportfölj du valt. Du får betala en avgift (sälj- och köpcourtage) när vi säljer eller köper någon aktie i din portfölj för att köpa en annan. Det gör vi för att din portfölj ska innehålla samma aktier som tidningen Aktiespararens portfölj.

Priser Portföljspar

Depåavgift0 kronor
Månadssparande köpFast avgift 10 kronor/köp oavsett sparbelopp
Enstaka köp15 kr + 1,3 %
Enstaka köp, där ordersumman överstiger 100 000 kr i en enskild aktie0,5 % för det belopp, per aktie, som överstiger 100 000 kr
Omplacering i portföljen0,65 % på sälj och 0,65 % på köp
Omplacering i portföljen, där ordersumman överstiger 100 000 kr i en enskild aktie0,25 % på sälj och 0,25 % på köp för det belopp, per aktie, som överstiger 100 000 kr
För värdepapper i annan valuta än SEK som säljs eller köps tillkommer en växlingsavgift på 1 %

Frågor & svar

Varför ska jag välja Portföljspar?
+

De tre modellportföljerna i Portföljspar (Bas, Avkastning och Småbolag) är sammansatta av tidningen Aktiespararen och alla förändringar finns omskrivna i tidningen och publiceras hos oss. Portföljspar är ett hjälpmedel för dig som varken har tid eller har stort intresse av att följa med i det som händer i marknaden. Det är ett sparande i aktier som sköter sig själv.

En Portföljspardepå öppnar du exempelvis på vår publika hemsida. Klicka på "bli kund" och ändra därefter depåtyp till Portföljspar och den portfölj du vill spara i. Följ stegen och godkänn depåavtalet med bank-id. Har du inte möjlighet att använda bank-id (eller om du vill öppna depå åt en minderårig) så går det bra att fylla i blanketter för detta och posta till oss.

Möjligheten finns att månadsspara direkt i portföljen, eller så går det bra att endast göra engångsinsättningar någon gång ibland. Du väljer det som passar dig bäst.

Vill du spara i fler än en av dessa tre portföljer så behöver du öppna en till depå, då det endast går att ha en portfölj i varje Portföljspardepå.

Jag sparar i en portfölj idag (utan automatiska omplaceringar), kan jag byta till ett sparande i Portföljspar?
+

Ja, det kan du göra. Dock kan inte en ”vanlig” depå ändras till en Portföljspardepå. Portföljspar är en speciell depå med automatiska omplaceringar, och det är därför inte möjligt att ändra en befintlig depå till en sådan.

Du kan däremot starta ett nytt sparande i en ny depå, en Portföljspardepå. Detta gör du enklast på vår hemsida, genom att klicka på rubriken ”bli kund”och därefter följer du stegen och godkänner avtalet med bank-id. Och du kan välja om Portföljspardepån ska vara en traditionell depå eller ett Investeringssparkonto. Till den nya depån kan du flytta in de tio aktier som vid tillfället ingår i den valda portföljen.

Välkommen att kontakta kundservice för att få ytterligare information om hur vi kan hjälpa dig att flytta ditt sparande till en Portföljspardepå. Ring oss på telefon. 08-5065 1700.

Hur genomförs en omplacering när tidningen Aktiespararen byter ut en aktie i en av portföljerna?
+

Den aktie som utgår säljs först och den nya aktien köps in i portföljen till den ursprungliga procentuella vikt som varje enskild aktie hade vid portföljens startdatum. Läs mer om hur portföljspars index fungerar här >

Jag tackade nej till att omplacera min portfölj, vad händer nu?
+

I och med att du tackade nej till omplaceringen har din Portföljspardepå blivit en vanlig depå. När tidningen gör förändringar i den portfölj du sparar i så kommer den ändringen inte bli av på din depå. De aktier du redan har köpt kommer finnas kvar på din depå och du får själv bestämma när du ska omplacera portföljen.

Om jag månadssparar på en Portföljspardepå, kan jag göra en egen insättning och köp?
+

Ja, du kan när som helst göra en insättning på depån oavsett om du har ett månadssparande på depån eller inte. Notera att om du gör en egen insättning till depån kommer inte portföljen köpas med automatik. När beloppet finns på depån kan du logga in på den gamla internettjänsten och lägga in köpet. Du klickar då på rubriken Handla och följer stegen. Det går även bra att ringa kundservice på 08 - 5065 1700 så hjälper vi dig att lägga in köpet.
Här kan du se olika insättningsalternativ >