Aktier och fondsparande - börsmäklarens spartips för familjen

Vem är Anna? 
En förortstjej och tvåbarnsmamma som ägnar mycket tid i naturen. Helgerna fylls med barnens sportaktiviteter, vandringar och naturupplevelser. Jobbar som mäklare på Aktieinvests frontoffice och kundservice. Har hjälpt tusentals kunder med deras sparanden under mina 15 år hos Aktieinvest.   

Vem/vilka och vad sparar du till?
Jag sparar såklart till både mig och familjen. Har ett halvlångsiktigt sparande för mig själv, ett pensionssparande för både mig och min man och ett långsiktigt sparande till barnen. Mitt eget sparande är en buffert i fall det som inte får hända händer. Vårt pensionssparande är för att vi ska ha det trevligt på ålderns höst och sparandet till barnen är tänkt som en start för ett långsiktigt sparande för deras vuxna liv.

Varför investerar du i aktier och fonder?
Dels för att det är spännande att följa aktiemarknaden. Jag tycker också att det är nödvändigt då ränteläget är så lågt som det är idag. Pengar på banken växer ju inte, genom att spara i aktier och aktiefonder har jag möjlighet att få en bra avkastning även fast det är små belopp jag sparar.

Vilken depåtyp använder du till dig och dina barn - och varför?
Jag har valt att använda investeringssparkonton (ISK) till alla våra sparanden då vårt sparande är långsiktigt och tänkt att ska ge hög avkastning på sikt. Min man och jag har valt att ha barnens sparande på ISKn i våra egna namn. På så sätt kan vi själva avgöra när de är mogna att överta sparandet.

Sparar du även i fonder? Vilka fonder väljer du?
Sparar i dagsläget inte i några fonder men tycker att svenska indexfonder är ett bra alternativ till rena aktier om man vill sprida risken och inte vill ta steget att köpa aktier. Tycker fonder annars är för dyra i förvaltningsavgift om man jämför med aktier.

Vilket är ditt bästa investerings-/sparråd till dem som vill komma igång med aktier och fonder?
Ett generellt sparråd är att göra en månadsbudget. Många tänker att "om jag har en slant över denna månad så ska jag sätta in resten på fond- eller aktiekontot", men det blir sällan bra. Tipset är att lägga in aktiesparande i budgeten så blir det av varje månad. Ett specifikt råd är att ha ett autogiro till depån den 25:e så behöver du inte bli suktad att använda pengarna till annat. Använder du Aktieinvests spartjänst kan du spara en mindre summa men ändå kunna sprida risken genom att investera i många olika aktier i olika branscher. Välj också att spara kontinuerligt då det på sikt visat sig vara bra att köpa vid flera olika tillfällen så man inte prickar en topp.

Hur gör du för att lära dig mer om sparande, aktier och fonder?
Privat lyssnar jag gärna på aktiepoddar och följer intressanta personer på twitter som diskuterar långsiktigt sparande. I mitt yrke blir det mer analysprogram och granskning av bolagens nyckeltal.

  • Gör en månadsbudget
  • Ha ett autogiro
  • Kontinuerligt sparande


 

Vill du precis som Anna starta ett ISK för ditt barn? 

Läs mer om barnspar