Så sparar Therese till sina syskonbarn och guddotter

Vi har pratat med vår egen VD för att se hur hon sparar till barn i sin närhet.

Här berättar Therese om hur hon lagt upp sparandet för sina syskonbarn men även hur hon gjorde med doppresenten till sitt gudbarn. 

Vem sparar du till och när började du med detta?
Jag sparar till mina härliga syskonbarn och till min lilla guddotter. Min ettåriga guddotter Sofia fick sina första aktier i doppresent. Syskonbarnen Daniel, Hilda och Emilia fick sina första aktier året de fyllde 13 år. Minstingen Edvin får vänta i fyra år till.

I vilket syfte sparar du?
Mitt främsta mål med sparandet är att få dem alla intresserade av aktiemarknaden och sparande så att de när de blir äldre börjar spara sina egna pengar från sommarjobb och första jobbet på ett smart sätt. Om de är aktiva och kunniga aktiesparare redan när de är 18 år så går de en ljus ekonomisk framtid till mötes. Självklart får barnen också ett medlemskap i Unga Aktiesparare så att de kommer in i Sveriges bästa ungdomsförbund i tidig ålder. Där kan de gå på utbildningar och diskutera aktier med likasinnade när de blir äldre.

Du har valt att spara i ditt eget namn till dem, har du tänkt något speciellt med sparandet? Vad det ska gå till och när barnet ska "ta över sparandet".
Jag sparar i eget namn till dem alla. De har varsitt ISK som jag döper till deras namn för att hålla isär dem. På så sätt behöver deras föräldrar inte engagera sig i aktierna. När barnen fyller 18 år kommer de att få sina aktier. Är man myndig så är man. Är också övertygad om att de kommer att spara vidare själva om de dessförinnan fått lära sig hur aktier fungerar och fått se på nära håll hur kul det är med avkastning. Kanske kan mitt sparande till dem bli en del av insatsen till första lägenheten, drömresan, bilen eller något annat som de drömmer om. Pengar ska berika livet och möjliggöra drömmar!

Vad väljer du att spara i, aktier, fonder? Hur resonerar du kring det?
Barnen får själva vara med och bestämma vilka aktier och fonder deras present- och julklappspengar ska investeras i. När syskonbarnen fyller 13 år får de en Special-Moster-kurs i aktiesparande och 500 kronor att investera. Efter den lilla kursen och genomgången om hur börsen fungerar, hur man investerar, vilka bolag som finns och hur man ska tänka tex kring riskspridning så får de själva välja vilka aktier de vill investera sina pengar i. De kan då välja fem olika aktier och/eller en fond. Aktievalen speglar ofta deras egna intressen vilket jag tycker är kanon, det är så man lär sig att följa med i nyhetsflödet och blir ännu mer intresserad. Systersonen Daniel valde Tesla, Alphapet, Google, H&M och Spiltan Investmentbolagsfond och har därefter också investerat födelsedagspengar i Ferrari-aktien.

Jag försöker såklart få dem att investera främst i aktier men även i fonder med låga avgifter för att få en god riskspridning. Vi siktar på bolag med hög direktavkastning och/eller framtiden för sig, köper, behåller och återinvesterar utdelningen i aktierna direkt (gratis hos Aktieinvest). Att spara i aktier regelbudet med god riskspridning långsiktigt har alltid varit ett vinnande koncept så självklart tillämpar jag det även på barnens sparande.

Guddotterns doppresent var en portfölj med god riskspridning sett till olika branscher och bestod av både svenska och amerikanska aktier. Jag ser fram emot att sköta om den åt henne i några år till innan hon får vara med och göra egna aktieval. Vem vet, kanske blir hon Sveriges yngsta aktieanalytiker eller en liten Warren Buffett-kopia. Då har jag ju verkligen tagit mitt ansvar som gudmor, tänker jag.

Hur har du lagt upp sparandet? (klumpsumma som växer, månadsinsättningar, tankar kring barnbidraget etc) 
Efter de första aktierna får de påfyllning med pengar att investera, alternativt nya aktier vid födelsedagar och i julklapp.

Vilka är dina 3 bästa tips för barnsparande?

  • Försök att engagera barn och ungdomar i sparande och aktier så tidigt som möjligt. Genom pedagogik och roliga exempel så blir de lätt nyfikna. Att skicka sms med bilder av på deras portföljer och dess utveckling löpande gör att man håller intresset vid liv.
     
  • Välj i största möjliga mån aktier som du köper och behåller. Se till också att återinvestera utdelningen så att du får en ränta-på-ränta-effekt på pengarna.
     
  • Uppmuntra fler att strunta i leksaker och kläder som de redan har massor av - aktier i julklapp kommer att ge barnen så mycket större nytta på sikt. Tänk att möjliggöra att de kan få följa sina drömmar som vuxna, det är en riktigt fin present.

Therese Lundstedt med två av sina fyra syskonbarn. 

Vi har gjort det enkelt att spara till ett barn. Ofta när det gäller barn är det frågan om ett långsiktigt sparande. Det är extra viktigt att spara med riskspridning och till låga avgifter.

Ge bort en gåva som växer >> 

Spara till ett syskon- eller gudbarn i ditt namn. Väljer du att spara i ditt eget namn handlar du på depån som om det vore din egen. Då bestämmer du själv när och hur du vill ge bort sparandet till barnet

Läs mer >>

Starta sparande >>

Vill du också ge bort aktier i doppresent? 

Så här gör du! 

Så sparar Tommie till sina döttrar